Rok 2011 vo FNsP J. A. Reimana Prešov

09.01.2012 Prešov

Uplynulý rok bol pre prešovskú nemocnicu plný výziev. Za najpozitívnejšie udalosti považujeme ocenenie ZP Dôvera – najlepšia fakultná nemocnica roku 2011 a začiatok výstavby internistického monobloku. V roku 2011 sme ošetrili spolu 336 642 pacientov. Počet hospitalizácií sa vyšplhal na 45 695. Operácie podstúpilo 11 895 pacientov. Najviac operačných výkonov sa pritom uskutočnilo na oddelení chirurgie, ďalej nasledovalo očné, urologické oddelenie, ortopédia, traumatológia a ušno-nosno-krčné oddelenie. Na klinike gynekológie a pôrodníctva sa narodilo 2 538 detí, z toho 1 283 chlapcov a 1 255 dievčat. Uplynulý rok bol bohatý aj na pôrody dvojčiat (40) a trojčiat (2). V hniezde záchrany sme našli jedno dievčatko, ktoré neskôr dostalo meno Terezka.
Prehľad najvýznamnejších udalostí roku 2011
V januári 2011 sa vedenia nemocnice zhostil nový manažment, na čele s riaditeľom MUDr. Ľubomírom Jackom.
Vo februári (10. 2. 2011) sa na prešovskom gynekologicko-pôrodníckom oddelení po troch rokoch ohlásili na svet trojčatá, chlapci Michal, Samuel a Damián.
Od 1. marca došlo v areáli FNsP J. A. Reimana Prešov k znovuzavedeniu parkovného, ako aj k jednotnej organizácii dopravy pri vstupe a výstupe z parkovísk, pričom prvých dvadsať minút parkovania zdarma. Za každú ďalšiu polhodinu sa platí 30 centov. Darcovia krvi, ktorí sa pri výstupe z areálu preukážu parkovacím lístkom, potvrdeným Národnou transfúznou službou, majú nárok na bezplatný vstup do areálu.
Apríl (11. 4. 2011) priniesol dobré správy v podobe vysviacky a poklepania základného kameňa internistického monobloku, ktorý je umiestnený v areáli na Hollého ulici v susedstve chirurgického monobloku. Dokončenie projektu je naplánované na marec 2013.
V máji (14. 5. 2011) sa krstil knižný debut primárky oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny (ARO), MUDr. Ľubomíry Romanovej, PhD., Vlasy dupkom. Kniha rozpráva o skutočných ľudských príbehoch, s ktorými sa autorka denno denne stretáva na pracovisku.
V júni
- 13. 6. sme za prítomnosti ministra zdravotníctva SR, MUDr. Ivana Uhliarika, slávnotne otvárali novozrekonštruované priestory oddelenia dermatovenerológie, kožných, pľúcnych ambulancií a záchrannej zdravotnej služby.
- 22. 6. na gynekologicko - pôrodníckom oddelení FNsP J. A. Reimana Prešov prišli na svet už druhé prešovské trojčatá roku 2011. Tento krát išlo o tri dievčatká: Emu, Soňu a Lenku.
Šťastnou mamičkou sa stala naša zamestnankyňa (zdravotná sestra novorodeneckého oddelenia) Ľudmila Hisemová. Deti prišli na svet v 36. týždni tehotenstva, čo je podľa lekárov rarita, pretože trojčatá prichádzajú na svet zvyčajne už skôr (v 32. týždni). Ďalším unikátom je, že išlo o spontánne otehotnenie. Pravdepodobnosť takéhoto typu otehotnenia je 1:10 000.
Letné mesiace júl a august boli v nemocnici pokojné a nepriniesli žiadne zásadné udalosti. Na našej stránke sme pacientov informovali napr. aj o opatreniach pre ochranu organizmu pri nadmerne teplých letných dňoch.
Koncom októbra bola slávnostne otvorená Kaviarnička, ktorá spríjemňuje priestory foyer monobloku FNsP J. A. Reimana Prešov. Ide o prevádzku, ktorá má štatút chránenej dielne, čo znamená, že v jej bezbariérových priestoroch obsluhujú aj telesne hendikepovaní čašníci. Priestory kaviarne spríjemňujú aj výstavy, zostavené z výtvarných diel zdravotne postihnutých umelcov. Zmenou prevádkovateľa došlo aj k skvalitneniu služieb neďalekého bufetu.
Začiatkom novembra nás potešilo hodnotenie poisťovne Dôvera, podľa ktorej je FNsP J. A. Reimana Prešov najlepšou fakultnou nemocnicou na Slovensku. Rebríček je kombináciou pohľadu pacientov a odborníkov v zdravotnej poisťovni. Okrem spokojnosti pacientov sa v ňom zohľadňuje ďalších 14 parametrov. Najväčšiu váhu a vplyv na výsledok majú okrem pohľadu pacientov aj náročnosť diagnóz a úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti.
Hektický začiatok decembra. Koncom novembra bol z dôvodu výpovedí lekárov pre 16 nemocníc vyhlásený núdzový stav. Týkal sa aj FNsP J. A. Reimana Prešov, kde z 336 lekárov trvalo na výpovediach 135. Z tohto dôvodu sme od 1. 12. pristúpili k nasledujúcim opatreniam: dočasne boli pozastavené všetky plánované operácie; komplexnú zdravotnú starostlivosť zabezpečovalo 16 oddelení, 15 akútnu zdravotnú starostlivosť; podľa pokynov MZ SR bola zriadená pacientská krízová telefónna linka /hotline/, na ktorej sa mohli pacienti 24 hodín denne informovať o aktuálnej situácii v nemocnici; zriadená bola aj ďalšia linka, ktorá slúžila na komunikáciu s krajským operačným strediskom; a pribudlo ďalšie vozidlo rýchlej zdravotnej služby.
Počas trvania núdzového stavu sa niekoľkokrát uskutočnili rokovania medzi vedením nemocnice a zástupcami odborárov, ktoré napokon viedli k podpisom nových pracovných zmlúv. Od 7. 12. už prešovská nemocnica fungovala v riadnom režime a zabezpečovala komplexnú zdravotnú starostlivosť.

Okrem týchto udalostí sa prešovskí zdravotnícki pracovníci ukázali ako odborníci (účasť na kongresoch, konferenciách, publikácie odborných kníh a monografií, ocenenia), aj ako zdatní športovci. Napríklad na futbalovom turnaji Gynekocup 2011, kde pohár riaditeľa získali lekári z oddelenia gynekológie a pôrodníctva (monoblok). Ďakujeme mnohým organizáciám, ktoré finančnými alebo vecnými darmi prispeli k rozvoju mnohých našich oddelení. (Napr. Liga proti rakovine, nadácia Križovatky, mesto Prešov, OZ Osmijanko, MK – ILLUMINATION, OZ Clowndoctors a pod.)

PhDr. Renáta Koziaková, PhD.
hovorkyňa FNsP J. A. Reimana Prešov
 

Vyberte región